e-mese

E-mese

A creatailor bemutatja:

 A kisegér kiskabátja

Történt egyszer, hogy a Kisegér a szoknyája mellé el szerette volna készíteni a kiskabátját is. Tudjátok, olyan kis csinosat, praktikusat. Hogy legyen zsebe a ceruzájának is, és a szalvétája is elférjen, ha reggeli után megtörölné a száját. Anyukája tanította erre. A mobiljának meg egyenesen hímzett zsebet tervezett! Törte a fejecskéjét, hogy is álljon neki a munkának…

Elment a rókához, a nagy szabómesterhez, hogy leckéket vegyen tőle. Jól is jött neki a tanulás. Szerette volna, ha Ő lehetne az erdő-mező legjobb kiskabát készítője. A róka készséggel segített rajta, hiszen egymaga már úgy sem bírt a megrendelésekkel.

 

A Kisegér megtanult az erdő, a rét összes állatkájára szabásmintát készíteni. Volt, akinek aprócska háta volt gyönyörű szárnyakkal.

Volt, akinek madár háta volt erős szárnyakkal.

 

Csigának, az áldott jó Zitának egy új viseletet talált ki. Egy szélfogó kendőt a különleges szemére, hogy ne kelljen állandóan behúznia minden egyes fuvallatnál!

A Kisegér hallott már a kishangya divatmagazinról, amiben a hangyák megtalálták a legújabb hangyadivatot, de hát mire is ment volna Ő kisegér létére vele… Aprócska lábak, ízes test… hogy is mondjuk, nem kisegér testalkat! Így hát nem is gondolkodott azon, hogy konkurenciák lennének. Történt egy verőfényes nyári reggelen, hogy Kisegerünk egy táblácskát talált letűzve a portája előtt a következő felirattal:

„ Kimásolod a mintákat a hangyamagazinból, és eladod! Így könnyű nyerészkedni!”

Nagyon szíven ütötte ez a Kisegerünket. Leült a harangvirág árnyékába és búsulásnak adta a fejét a nagy igazságtalanság miatt.

– Miért mondanak róla ilyeneket?

Amint ott szomorkodik a Kisegér, hangokra lett figyelmes! De nem a nagy tölgyfa leveleinek a zizegését, susogását hallotta ám! A kisállatok vették Őt körbe, és elhalmozták a kérdéseikkel!

– Mi történt veled Kisegér? Kérdezte Béka Béla.        

 – Miért lógatod az orrod? Kérdezte a kisnyuszi 

– Miért vagy szomorú? Kérdezte a csíz. 

A Kisegér elmesélte a történetét a kiskabát készítés rejtelmeitől egészen a portája elé kitűzött tábláig. Hogy ő az erdő- mező állatkáinak készíti a szebbnél szebb kiskabátokat, hímezi, gyöngyözi azokat.

A hangyákra nem készít ruhácskákat, hisz ők olyan kicsik, annyira más alkatúak. Nekik különben is ott van a hangyamagazin, amiből ők dolgoznak! A kisállatok megvigasztalták a Kisegeret, kiálltak mellette! Hogy elszálljon a Kisegér szomorúsága, elkészítették neki a legjobb kiskabát szabómester címert, és a csúf tábla helyébe tűzték azt.

Azóta ott hirdeti csillogó képpel a szabászolló a Kisegér tudását.

A Kisegérnek nagyon jól esett, hogy a barátai kiálltak mellette, hogy bátorítást kapott tőlük. Megtanulta, hogy nem az számít, amit ismeretlenek mondanak róla, hanem az, amiben hisz, amit a szíve diktál.

Vége

Szerző: Fazekas Emese/ creatailor

Rajz: Fazekas Emese

 

Mese letöltése: A-kiseger-kiskabatja

Ha tetszett a tanmese, ha egyedi dolgot csinálsz és hiszel abban amit és ahogy csinálsz, oszd meg az „e-mesét” másokkal is!