Gomb és a gomblyuk

Gomb és a gomblyuk

 • Szeretsz ágyneműt cserélni, gombokkal birkózni?
 • Reggel mire felébredsz, az öt gombból három biztosan kigombolódott a nagypárnádon! Miért van ez így?
 • Rugalmas a blúzod anyaga, és állandóan kigombolódik a mellednél?
 • Milyen és mekkora gomblyuk kell?
 • Számít a gomblyuk iránya?

Nézzük csak, hogy mi befolyásolja azt, hogy kigombolódik-e a gomb, vagy stabilan úgy marad, ahogy szeretnéd. Hogy könnyen gomboljál, de szép is legyen az összhatás! Érveket-ellenérveket gyűjtöttem össze, amiket én mindig figyelembe veszek, mikor a ruhadarab gombolását tervezem! Megfontolom, hogy a praktikusság számít, vagy a dizájn, vagy sikerül középutat tartani!

gombolás

 • Apró gomb-nagy gomb

 • Vízszintes gomblyuk- függőleges gomblyuk

 • Rugalmas anyag-fix anyag

Apró gomb:

 • Ha kicsi a gomb, nehéz gombolni. Könnyebbé tehetjük a gombolást, ha egy picit nagyobb gomblyukat varrunk, így viszont előfordulhat, hogy magától is könnyen kigombolódik. Az apró gombok sűrűn felvarrva nagyon szépen mutatnak a blúz elején, ruha hátán. Praktikusság szempontjából rémisztő megoldás. Ha kapkodós vagy, nem fogod szeretni!

apro-gomb

Nagy gomb:

 • Ha nagy a gomb, nagy gomblyuk kell hozzá, ami nagy nyílást jelent, és az néha nagyon bénán mutat. Ha szeretnénk cselezni, és kisebb gomblyukat varrunk, amibe belekényszerítjük a gombot, sajnos kinyúlik a lyuk és hullámos lesz a széle. Szerintem a nagy gomb kabátra való. A nagy gombnak súlya van, kell, hogy az anyag megtartsa magán, ne kókadjon le, magával húzva az anyagot. Ha mégis díszítő elemként szeretnénk vékony anyagon használni, ne ezzel zárjuk a nyílást. Legyen alatta patent, vagy primitívebb megoldásként tépőzár, ami zár, és a gomb csak dísz legyen!

Hogyan határozzuk meg, hogy álljon a gomblyuk?

A legfontosabb, amit tudnunk kell:  A gomblyuknak az igénybevétel irányában, tehát azzal párhuzamosan kell állnia! Tehát a blúz elején vízszintesen, hogy amikor a mellünkön megfeszül a blúz, akkor a gomblyuk végében megáll gomb, nem tud kinyílni ilyenkor.

 

gomb-gomblyuk

 

Vízszintes gomblyuk:

 • Az optimális megoldás, ha vízszintesen varrjuk a gomblyukat, például a mellény elején, de ebben az esetben is kell arra ügyelni, hogy megfelelő széles legyen az alátét gomblyuk alatt.

gomblyuk-alatet

Függőleges gomblyuk:

 • Ha függőlegesen varrjuk a gomblyukat, sajnos könnyen szétnyílik a gomblyuk és pik-pakk kigombolódik a blúz, pláne rugalmas anyagnál.

 

Rugalmas anyag:

 • Rugalmas anyagnál nagyon okosan kell bánni a gombolással, hiszen egyrészt megnyúlhat az anyag a varráskor, és hullámos lesz a gomblyuk, másrészt, ha az igénybevétellel párhuzamosan varrjuk a gomblyukat, még ki is fog nyílni! Ez a legkényesebb párosítás, amikor jól meg kell gondolni, mit is akarunk!

fuggoleges gomblyuk

Fix anyag:

 • A rugalmatlan, vagy fix anyagnál van a legkönnyebb dolgunk, ebben az esetben a gomblyuk nem szokott rendetlenkedni, se kinyúlni nem fog, se kigombolódni nem fog mellben.
  • A blúzokon én a vízszintes gomblyukakat szeretem használni, ekkor bezecet szabok, hogy a gomblyuk alatt végig dupla anyag legyen.
  • Ha a gombolópántot keskenyre tervezem (3cm) akkor a gomblyukat függőlegesen varrom meg.

Hogyan határozzuk meg a gomblyuk méretét?

Mindig nagyon kell ügyelni a gomblyuk méretére. Ha se nem nagy, se nem kicsi a lyuk, nem lesz probléma vele, nem fog kigombolódni sem a mellünkön, sem a hasunkon.

Mekkora a se nem kicsi, se nem nagy? Ez egy olyan meghatározás, mint a receptekben az ízlés szerinti só bors 🙂

Szerencsére azért nem így van!

A gombot tedd le az anyagra, és jelöld a gomb előtt, és gomb után közvetlenül a méretet. Így pont akkora lesz a lyuk, amire szükséged van. Ha van jelentős vastagsága a gombnak, akkor egy kicsit (2-3 mm-t) hagyjál rá a jelölt hosszra.

Remélem, hasznos volt számodra ez a kis összefoglaló!

Ha tetszett az írásom, nyomj egy lájkot, és oszd meg! Köszi, Emese

Olvasnál többet a cikkeimből?

Kapcsolódó bejegyzések:

 

Egy gondolat erről: „Gomb és a gomblyuk

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.