Hogyan dolgozom?

Hogyan dolgozom? Mi az én munkám?

  • Amit a megrendelő kért, azt kellett kiszabni!

  • Szakemberekkel találkoztam, üzemekben jártam, sokat tapasztaltam

  • Jöttek a csalódások… és a büszkeség

  • És amíg a technika fejlődik, szükség lesz a kézzel készített szabásmintákra is!

Fazekas Emese

Fazekas Emese vagyok, könnyűipari mérnök, gyakorló szakember. Hogy honnan jött a szabásminta készítés? Egyszerű a válasz. Az én munkám a hobbim!

A szabásminták szerelmese vagyok. Ez biztos furcsa másoknak, mit lehet szeretni ebben  🙂 Bevallom, sok mindent!

Amit a megrendelő kért, azt kellett kiszabni!

Hogy kezdődött?

Évekig női szabóként volt egy vállalkozásom. Szerettem, mert közben a két kislányunk teljes értékű anyukája lehettem. Nem „kulcsos gyerekek” voltak. Viszont ebben a munkában nem élhettem ki a vágyamat, hogy kipróbálhassam a tankönyvek által bemutatott modellezéseket, különféle gallérokat, ujjakat, szabásvonalakat. Hiszen, amit a megrendelő kért, azt kellett kiszabnom, megvarrnom. Másra sosem maradt időm. Mindig csak tervek maradtak, hogy kipróbálom ezt, vagy azt.

Szakemberekkel találkoztam, üzemekben jártam, sokat tapasztaltam.

Voltak izgalmas megrendeléseim is, de mást akartam. Pontosítani a tudásomat, sőt, hogy olyan helyen dolgozhassam, ahol a szabásminta készítés a feladatom.

Teltek az évek, lányaink cseperedtek, közben megszereztem a könnyűipari mérnöki diplomámat. Szakemberekkel találkoztam, üzemekben jártam, sokat tapasztaltam. Rájöttem dolgokra! Jókra és rosszakra!

Jöttek a csalódások… és a büszkeség

Jó volt  a széleskörű szakmaiság elsajátítása, hogy érdekes és okos emberekkel találkozhattam, barátságok szövődtek. Szakmailag stabilizálódtam. Amit rossz volt tapasztalnom, hogy még mindig a tizedes alapú szerkesztést tanították, melyet már a középiskolában is elavultnak tartott Baranyi Ili néni, az osztályfőnököm, és kiváló szakrajz tanárom! Ő ismertetett meg a Müller szerkesztéssel, amit felhasználva alakítottam ki a sajátos szerkesztésemet, amivel elérem, hogy a ruhák igazán testre legyenek szabva! Ez a maga tekintetében egyedülálló technika, büszke vagyok rá!

Ami a legfőbb csalódást jelentette nekem, az egy szakmai előadáson bemutatott 3D test szkennelés alapján elkészített egyenes vonalú női szoknya volt. Szegény modellen úgy állt a szoknya, mint tehénen a gatya. Nem hittem a szememnek! Akkor jöttem rá, hogy sokáig szükség lesz még az én munkámra, a kézzel készített szabásmintákra ebben az iparban!

És amíg a technika fejlődik, szükség lesz a kézzel készített szabásmintákra is!

Nem helyettesíthető minden elektronikával, és gépekkel. A tehetség, a ráérzés, a varrás szeretete, a szemmérték azok a dolgok, amik egy szakembert naggyá tesznek!

Azóta nem vágyom a digitális szabásminták világába! Nagyon érdekes téma, de a végeredmény egyenlőre lehangoló! És amíg a technika fejlődik, szükség lesz a kézzel készített szabásmintákra is.

Folyamatosan tanulok, tapasztalok. keresem az új dolgokat, amiket megfűszerezhetek a jelenlegi tudásommal. Ez az én munkám, amit a visszajelzések szerint  a tehetségem is támogat 🙂

Bővebben is olvasnál a munkáimról?

Kapcsolódó témák:

Kedveled már a creatailort?

 

9 gondolat erről: „Hogyan dolgozom?

  1. Jó látni,hogy valaki Ennyire elhivatott szakmája iránt. Sok sikert kívánok!!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.