Polár,plüss,soft anyagok

Polár,bébiplüss,wellsoft

wellsoft

Közkedvelt anyagokról beszélünk, melegek, puhák, könnyűek. Olyan ölelős anyagok ezek 🙂 Meleg téli holmiknak kiváló alapanyag. Gyermekeknek nagyon jó kis takarók, meleg ruhák készíthetők. De vajon tudjuk-e hogy miből vannak? És hogy miért drága a bébiplüss? Jól jönne egy kis útmutató hozzájuk?

Közös bennük, hogy  poliésztert mindegyik tartalmaz.

Elég gyakran találkozunk a felsorolt anyagokkal, de tudod hogy mi a különbség közöttük?

A legnagyobb különbség az alapanyag összetételben van. A prímet a bébi plüss viszi, hiszen ez az egyetlen anyag az összes között, ami természetes szálat is tartalmaz. Sajnos az ára is tükrözi mindezt.

Hasonlóságként említhetjük, hogy mindegyik kötött alappal rendelkezik, mindnek bolyhos a felülete,megtalálható egyszínű és mintás kivitelben is.

Pár szó az anyagokról

 • bébi plüss nagyon finom kelme,a magasabb árfekvéssel együtt is azt mondom, hogy érdemes ebből az anyagból készíteni a bébik ruhatárát. Rendkívül tartós, mind a színét, mind a formáját tekintve.
 • Ha polárról beszélünk, nekem a pulóver jut eszembe. Sokak által kedvelt anyag. Sajnos gyakran szembesülünk azzal, hogy a bolyhok, ami a puhaságot befolyásolja, összecsomósodnak. Azért a drágább változatok tartós darabok
 • A Wellsoft/ bébisoft anyagok nem is olyan régen robbantak be az életünkbe. Azonkívül, hogy tiszta műszálból vannak, nem nagyon tudok negatív tulajdonságot említeni.Puha, kellemes tapintású igen dekoratív anyag.

Alapanyag

A legnagyobb különbség az alapanyag összetételben van, hiszen a

 • bébiplüss 80%-a pamut, és csak 20 %-a poliészter
 • polár anyag 100% poliészter, míg a
 • wellsoft 100% micro- selyemszálnyi átmérőjű- poliészterből van.

Tulajdonság

Az anyagok tulajdonságaiban nagyrészt megegyeznek. Finom, kellemes tapintású puha kelmék.

 • a bébiplüss rendkívül puha, a színoldalán bolyhos anyag. Mindkét irányban nyúlik a kötött alapnak köszönhetően. Jó esésű, igen tartós, jól mosható anyag.
 • polár mindkét oldalán bolyhozott, jó formatartó anyag. Részben rugalmas, hiszen kötött kelme. A műszál alapnak köszönhetően nem gyűrődik, és könnyen szárad mosás után. Kopásállósága is jó.
 • a wellsoft szőrme jellegű, rugalmas, finom anyag. A bolyhok a kelme felszínén akár 5 mm-sek is lehetnek. Többféle vastagságúak. A felületi kiképzése is változatos.

Anyagok kezelése

SZABÁS

Miután bolyhos, vastagabb, rugalmas anyagokról beszélünk, némi elővigyázatosságot kívánnak meg tőlünk ezek az anyagok. Szabáskor ügyelni kell a szálirány megtartására. Vagyis, hogy minden alkatrész egy irányban legyen fektetve az anyagon, így elkerüljük a bolyhozási irány megváltozását, a színeltérést.

A wellsoft anyaggal szabáskor óvatos mozdulatokkal dolgozzunk, mert az elvágott bolyhok meglehetősen szöszölnek. Szabás után egyszerre rázzuk ki a szabadban darabokat. Így egyszerre szabadulunk meg a szöszöktől.

VARRÁS

A vastag és laza szerkezet miatt varrás előtt férceljük, vagy gombostűzzük össze a darabokat, hogy ne csúszkáljon az anyag egymáson.

Varráshoz sztreccs tűt és jó minőségű cérnát használjunk (állandó vastagság és sodratszám)

VASALÁS

Ha nem tudjuk elkerülni a vasalást, akkor szigorúan csak a fonák oldaláról, alacsony hőfokon vasaljuk. Sajnos könnyen fényesedik az anyag. A bébiplüsst gőzölhetjük is.

Felhasználás

Kisgyermekesek körében a népszerűséget ezek az anyagok a  puhaságuknak köszönhetik. Felnőtt ruházkodásban a polárnak van nagyobb jelentősége.

 • bébiplüss a bébi és gyermek ruházatban jelentős, ahol fontos a kétirányú rugalmasság (rugdalózó, pulóver, kardigán)
 • polár anyagból pulóver, sportruházat, dzseki bélés, takaró készül.
 • wellsoft anyagot mind gyerektakaróhoz, ágytakaróhoz, mind ruházkodásban téli pizsamához, pulóverhez,  játékhoz használják.

 

A főbb jellemzőket a lenti táblázatban találod

polár,plüss, wellsoft

Ha tetszik az írás, nyomj egy lájkot, és oszd meg! Köszi, Emese

Kapcsolódó bejegyzések:

Egy gondolat erről: „Polár,plüss,soft anyagok

 1. I love reading these articles because they’re short but inavmrftioe.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.