Ráncos a blúz oldala

Ráncos a blúz oldala, hogyan tüntesd el a ráncokat?

A napokban kaptam egy üzenetet! Tudok-e segíteni, mi lehet a gond a szabásmintával? Apró feladat, de másnak is gondot jelenthet.

Ránc a blúz oldalán

  • A szabásmintán ezt változtasd meg
  • Az aktuális blúznál ezt változtasd meg
  • A módosításokat minden érintett alkatrészen el kell végezni

Ráncok a blúz oldalán.

Hogy mit lehet vele kezdeni?

A szabásmintánál ezt változtasd meg:

Amit ilyen esetben tanácsolni szoktam, hogy ahol a ránc keletkezik a blúzon, ott tűzzük be a ráncot gombostűvel. A szabásmintánál ugyanezt a hajtást csináljuk meg, ragasszuk le, vagy vágjuk ki belőle. Így a szabásmintát átalakítottuk. Ha az aktuális darabnál nem is nagyon tudunk segíteni a dolgon, az biztos, hogy a következő blúznál már kiküszöböltük a problémát.Ránc a blúz oldalán

 

A betűzés következtében viszont a blúz elejének és hátának az oldalhossza nem fog megegyezni! Erre nagyon kell figyelni, hogy növeljük meg az eleje hosszt, vagy a hátából vegyünk el annyit, amennyit az elején elvettünk a betűzéseknek köszönhetően! Attól függően, hogy szeretnéd-e hogy a blúzod hosszabb legyen, adj hozzá, vagy épp pont elég az adott hossz, akkor a hátából vágjál le.

Az aktuális blúznál ezt változtasd meg, hogy csökkenjenek a ráncok:

Az aktuális blúzzal annyit tudunk tenni, hogy az oldalába behelyezünk szűkítőt, ami a mellcsúcs irányába mutat. Illetve, ha van szűkítő, akkor azt kell mélyíteni, vagyis többet elvarrni. Ilyenkor szintén rövidebb lesz a blúz eleje, mint a háta. A háta aljából le kell annyit vágni, amennyivel hosszabb, mint az eleje.

Sajnos a változtatások mindig anomáliákat hoznak, végig kell görgetni, hogy mivel mit lehet tenni, de semmi esetre sem betartani a hossz eltéréseket.

Én azt gondolom, hogy attól ügyesedünk, ha megpróbáljuk a nem tetsző dolgokat kiküszöbölni, előrelátóan változtatunk a szabásmintánkon.

Viszont mindig végig kell gondolni, hogyha megváltoztatunk valamit a szabásmintán, az hoz-e olyan változást, ami miatt nem egyeznek meg például a hosszak. Akkor a módosításokat minden érintett alkatrészen el kell végezni. 

Jó munkát kívánok, és sikeres szabásminta tökéletesítést! Ha nem megy egyedül, keress bátran, segítek!

Ha tetszik az írás, nyomj egy lájkot, és oszd meg! Köszi, Emese

Olvasnál többet a cikkeimből?

Kapcsolódó bejegyzések: