Varrógép kell és ennyi?

Varrógép kell és ennyi?

– Szerintetek is könnyű varrni?

– Csak egy varrógép kell és kész?

– Tényleg ennyi? Kaptál valahonnan egy szabásmintát, van anyagod és nekiállsz a      varrógéppel varrni?

Senki    nem becsülje alá a szakmánkat!

Varrógép

Hát én azt mondom, őrült nagy tévhit az, hogy csak egy varrógép kell a varráshoz, kivéve, ha valaki szereti a „Mekk-Elek” megoldásokat!

Gyakran hallottam másoktól, hogy veszek egy varrógépet és majd megvarrom én magamnak. Aztán kiderül, hogy még egyenesen is nehéz varrni, nem még szabni, vagy szabásmintát csinálni! Ha belegondolunk, ezek a műveletek egy-egy külön szakmát jelentenek.

Szabásminta készítés, a szabás, és a varrás.

A szakemberek a rutin megszerzéséhez hónapokat, sőt éveket gyakorolnak. A szakma csínját-bínját ez alatt az idő alatt szerzik meg.

Jó-jó tudom, lehet varrni hobbiból is! De készüljünk fel, hogy nem olyan egyszerű, mint azt mások állítják! Kitartó munkára, és ügyességre van szükség! Viszont a siker és az élmény mindent feledtet. A sok bontást, gondolkodást, ügyetlenkedést. Ezek az apró kudarcok juttatnak el mindenkit a varrás tudományához. Mert ez igenis egy tudomány, bármennyire is lebecsülik ezt a szakmát. A varrógéppel nem is olyan könnyű bánni.

Könnyű varrni?

  • Ez olyan gondolat, mint az egyszeri háziasszony gondolata! Attól hogy van konyhám, lehet, hogy még rántottát sem tudok sütni. És ha azt tudok is, biztos vagyok benne, hogy elboldogulok a legnehezebb ételekkel, és képes vagyok mondjuk egy 10-20 fős vendégség asztalát megtölteni saját készítésű finomságokkal?
  • Vagy mint a jogosítvány! A frissen kapott jogsi csak egy igazolvány! Feljogosít arra, hogy az utakon hivatalosan ijesztgessük a közlekedőket. panic-emoticon

   A rutint csak sok-sok km legyűrése után szerezzük meg!

  • Vagy a hobbikert művelése! Hány növényt teszünk taccsra, mire egy kis bokrocska, növényecske megmarad a kertünkben? Rossz belegondolni. Mert félre vásároltunk, nem tudtuk, hogy mennyit kell locsolni, vagy mik a kártevők és hogyan védekezzünk.

Szóval, vedd fel a kesztyűt, olajozd meg a gondolataidat, fűszerezd meg a kreativitásod, és munkára fel!

A siker nem várat sokat magára.

S hogy mivel kezd a munkát?

Egyszerű dolgokkal. Egyenes varrás varrógéppel vászon anyagon, lepedőszegés, kispárnahuzat varrás. Azt tanácsolom, hogy a drágább anyagokat hagyd meg későbbre, amikor biztosan tudsz bánni a varrógéppel és a finom dolgokkal, és nem lesz kuka a próbálkozásból.

Az iskola első félévében mi még a varrógépet sem kapcsoltuk be, csak kézi varrás volt, de az minden mennyiségben. Pedig mondanom sem kell, hogy mindannyian úgy mentünk 14 évesen ebbe az iskolába, hogy már évek óta megvarrtuk a magunk kis dolgait.

De az igazi munka, tanulás sokkal komolyabb tudást biztosított nekünk. Bár azt kell mondjam, hogy az iskolapadból kikerülve még sok év kellett ahhoz, hogy azt mondjam, hogy most már egész sok mindenhez értek, és nem fog ki rajtam sem egy alkalmi ruha, sem egy kabát, de a lezser ruházatba sem törik bele a bicskám. Évek alatt jöttem rá arra, hogy a varrós szakma egy része, a szabásminta készítés az, amiben a legügyesebb vagyok, ez az, ami a mai napig megdobogtatja a szívemet.

Kevesen vagyunk, akik így gondolják, és még kevesebben, akik a méretes szabásminta készítéssel foglalkozhatnak.

Kívánom, hogy leld örömödet a varrásban, és sok kellemesen eltöltött órával gazdagodj a varrás ideje alatt!

Ha tetszett az írásom, nyomj egy lájkot, és oszd meg! Köszi, Emese

Olvasnál többet a cikkeimből?

Kapcsolódó bejegyzések:

2 gondolat erről: „Varrógép kell és ennyi?

  1. Ez mindent visz!!!Én megőrülök tőle,mikor jön egy megrendelő,és fél óra alatt 5-ször mondja el,hogy neki is van gépe,és ő is tud varrni…pffff!!!!

    1. Általában azok tesznek ilyen könnyelmű megjegyzèst, akik semmit nem tudnak a szakmáról! Talán ez a cikk gondolat indító lesz nekik is!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.