A varrás egy alkotás, és alkotni csak ihlettel lehet

A varrás egy alkotás, és alkotni csak ihlettel lehet

 

 • Miért lesz szép és jó, amit varrok?

 • És nem utolsó sorban, ha még nem tettem, van időm ilyenkor beavatni az anyagot

 • Ha utálom az egészet, bele se kezdek…

 • Ha olyat varrok, amit már egyszer megvarrtam

 • A varrás egy alkotás, és alkotni csak ihlettel lehet

 

Hogy ne utáld a szabásminta készítést, szabásminta másolást!

Egyet tudni kell… Varrni sokféleképpen lehet, de csak egyféleképpen érdemes!

Éspedig kedvvel, és odaadással. Kontár módon kidolgozni dolgokat, alul minősíti a varrónőt. Az, hogy milyen felkészültségi fokban vagy a varrásban, az egyéni. De az, hogy magadhoz képest mennyire vagy igényes, na az, ami megkülönbözteti a varrónőket egymástól. És itt a hobbivarrónőkről beszélek, mert a szakmát képviselő varró szakembereknek evidens, hogy profiknak kellene lenniük….

Jaaaaj, ezt nem fejtem ki….. Tisztelet a kivételeknek, mert azért vagyunk egy páran, viszont nekik nagy-nagy elismerés, mert ez a szakma iszonyú türelemjáték.

Miért lesz szép és jó, amit megvarrok?

Amikor kitalálom, hogy mit varrok, két részre bontom a munkát.

 • Az első, a mintakészítés. Gyakran ezen a napon már nem is fogok bele a varrásba
 • A második a szabás-varrás

Mivel én „szabásminta fanatikus” vagyok :), nálam egyik minta lóg a másik mellett. (egy fél akasztós szekrényt foglalnak a családom mintái hihi… )

De miért is jó ez?

Amikor már tudom, hogy mit szeretnék megvarrni, átgondolom, hogy melyik előzően már elkészített ruhához hasonlít az a darab, melyik mintáját tudnám felhasználni. Ez nem ritkán két-három minta kombóját jelenti.

gézruha 

Például a kék csipkésruha szabásmintájából alakult ki a fehér gézruha mintája. Nagyon hamar megvoltam vele. A felső résznek az elejederékhosszát kiválóan fel tudtam használni, illetve a mellbőség is, ha hiszitek, ha nem, 2 cm-el lett csak bővebb! Ugye, hogy mennyit számít az alapanyag? A szoknyarész viszont teljesen más lett, mert a fehér egy körcikk, ami jóval bővebb, mint a kék ruha szoknyája. A kör alaktól hullámzik olyan szépen a gézruha alja.

Azonban ez türelemjáték. Ha utálom, az egészet, bele se kezdek…. Ám ez olyan mértékben könnyíti meg az elkövetkezendő munkát, hogy nem sajnálom rá az időt! Ami biztos, hogy nem lesz, az-az idegeskedés. Egy jól előkészített munka összehasonlíthatatlan a tervezés nélkülivel.

Biztos ti is túl vagytok már egykét szobafestésen, tapétázáson. Nekem például a tavalyi konyhafestés úgy kezdődött, hogy mindent lefóliáztunk, az ablakokat gyönyörűen körbe ragasztottuk maszkolóval, villanykapcsolókat leszereltük. Ez a folyamat egy egész délutánt vett igénybe. Viszont festés után kb fél óra alatt kicsomagoltuk a konyhát, és egy normál takarítást kellet csinálni, nem volt festék vakarás, felesleges por és stb, villanykapcsoló tisztítgatás. Hát nem megéri?

És nem utolsó sorban, ha még nem tettem, van időm ilyenkor beavatni az anyagot.

Viszont a mintákat részletesen kidolgozom, ami persze elég időigényes. Így hát elfogy az aznapra szánt varrási időm (hobbi időm). De ezt előre tudom, így nem elégedetlenkedek. Ez arra jó, hogy ráhangolódom a ruhára, és alig várom, hogy neki állhassak varrni. És nem utolsó sorban, ha még nem tettem, van időm ilyenkor beavatni az anyagot. Ezt soha nem hagyom ki. Bár általában amint megveszem, megy a vízbe….. Ez a tuti!

Ha olyat varrok, amit már egyszer megvarrtam

Az egyszerűbb eset, ha olyat varrok, aminek megvan a mintája. Ha van minta, akkor persze pik-pakk szabás és varrás van. Ilyenek a trikók, pólók, egyszerű szoknyák, nadrágok.

Arra viszont mindig fordítok időt, hogy leigazítsam a mintát, ha valamit változtatni kellet. Ez a művelet később aranyat ér! Azt is meg kell említenünk, hogy minden anyag másképp viselkedik. Azt nagyon meg kell figyelni, hogy az anyag, amit fel szeretnénk dolgozni, az különbözik-e attól, amit már előzőleg megvarrtunk. Ugyanis egy más anyagszerkezet, például egy nyúlékonyabb anyag másképp fog viselkedni. Ezt minden esetben figyelembe kell venni, és szűkíteni, vagy bővíteni kell a mintát. Ha ügyes vagy, ezt már az anyagon is tudod korrigálni, nem kell ehhez új minta.

A varrás egy alkotás, és alkotni csak ihlettel lehet. Ez nem csak a híres festők kiváltsága. Én nagyon szeretem ezt a szakmát, és bízom benne, hogy te is hasonlóképpen tekintesz rá! A kocavarrónőknek meg hagyjuk meg a szenvedés birodalmát…..

Ha tetszik a munkám, és az amit csinálok, oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó bejegyzések:

Gomb és a gomblyuk

Gomb és a gomblyuk

 • Szeretsz ágyneműt cserélni, gombokkal birkózni?
 • Reggel mire felébredsz, az öt gombból három biztosan kigombolódott a nagypárnádon! Miért van ez így?
 • Rugalmas a blúzod anyaga, és állandóan kigombolódik a mellednél?
 • Milyen és mekkora gomblyuk kell?
 • Számít a gomblyuk iránya?

Nézzük csak, hogy mi befolyásolja azt, hogy kigombolódik-e a gomb, vagy stabilan úgy marad, ahogy szeretnéd. Hogy könnyen gomboljál, de szép is legyen az összhatás! Érveket-ellenérveket gyűjtöttem össze, amiket én mindig figyelembe veszek, mikor a ruhadarab gombolását tervezem! Megfontolom, hogy a praktikusság számít, vagy a dizájn, vagy sikerül középutat tartani!

gombolás

Gomb és a gomblyuk bővebben…

Vékony anyag varrása

Vékony anyag varrás

 • Az apróbb alkatrészeket, amiket be kell majd ragasztani, nem szabom ki előre
 • Az illesztési pontokat nem becsípem, hanem másképp jelölöm
 • Beállítom a varrógépet vékony anyag varrásához

vékony anyag varrása

A tavasz beköszöntével a vastag textileket felváltják a vékony anyagok. Így van ez a hobbi varrónők varrnivalóival is.

Bevallom én nem nagyon szeretek vékony anyaggal dolgozni. Macerás, csak nyugodt állapotban érdemes nekiállni a szabásnak- varrásnak. Előre szenvedek attól, hogy a leterített anyag úgy mozog, és alakul, ahogy ő akar. Tehát, dupla türelemmel,és ha lehet, még élesebb ollóval állok neki a szabásnak, a vékony anyag varrásának.

Az egyik trükköm, 

hogy a műveleti sorrenden változtatok, az apróbb alkatrészeket, amiket be kell majd ragasztani, nem szabom ki előre. Hogy miért? Azért, mert egy kis praktikával megkönnyítem a folyamatot!

Ugye tudjuk, hogy milyen bajos a blúz gallérjával dolgozni például ha vékony anyagot, muszlint varrunk! Mire kiszabjuk, teljesen másmilyen alakot ölt. Ezt megelőzendő, én a szabás előtt beragasztom az anyagdarabot, amiből a gallért fogom kiszabni. Így rögzítem az anyagot, és a gallér szabásakor biztos hogy maradandó alakja lesz a gallérnak. Ugyanezt a megoldást lehet alkalmazni a kézelők, nyakszegők, ujja szegők alkalmazásakor! Ezt a műveletet táblában ragasztásnak hívják!

Másik trükköm,

hogy a csípéseket, amiket az egyeztetések miatt lennének, nem használom, hanem egy eltérő színű cérnával  jelölök. Egy kis apró fércelés az egész. Pillanatok alatt megvan a  jelölés, és hihetetlen segítség lesz, amikor egyeztetném például az oldalakat mondjuk a derék résznél. Még ha laza az anyag, akkor is biztos, hogy a jelöléseknek találkozni kell, ha törik, ha szakad, így biztos, ahogy aminek illeszkedni kell, az fog is!

Még egy tanács!

A vékony anyag varrásához nagyon fontos a varrógép beállítása! Ne hidd azt, hogy ugyanolyan talpnyomással, és varrótűvel dolgozhatsz, mint például a vászonnál, vagy szöveteknél! 

 • A talpnyomást vedd szorosabbra
 • A szálfeszességet is ellenőrizd le. Az öltéshurok ne legyen az anyag felszínén sem alul, sem felül!
 • Vékony géptűvel varrj! 65/9-es épp megfelelő lesz!

Egy kis segítség vékony anyag varrásához a megfelelő tű kiválasztásához

muszlinhoz varrótű

 

Ha tetszik az írás, nyomj egy lájkot, és oszd meg! Köszi, Emese

Kapcsolódó bejegyzések:

Patchwork takaró

Patchwork takaró a fürdőszobába

Te is rosszul viseled a hideg és borongós téli napokat? Te mit teszel ellene?

 • Én pakolászok, ide teszek, oda teszek,
 • megváltoztatom a dekorációt,
 • varrok egy-két új dolgot,
 • megváltoztatom kicsit a környezetem, hogy legalább az újdonságok derítsenek jobb kedvre, ha már az idő nem akar.

Történt a napokban, hogy megelégeltem a mosógép terítőjét. Elöl töltős gépem van, és a tetejét ezzel a terítővel szoktam letakarni. Kiszolgált, megfakult, már rossz volt ránézni az előzőre.

Kitaláltam, hogy ha törik, ha szakad, szorítok annyi időt, hogy megvarrjam az új terítőt, ami megint védi egy darabig drága kis gépemet. Szeretem, ha rajta van a mosógép tetején. Mindig odapakolunk ezt-azt. Csak felsértenénk a felületet.

 

pamutvaszon
Virágmintás vászon

Vasárnap gyorsan összekészítettem az ebédet, már csak sütőbe kellett betenni, így aztán nekiállhattam megvarrni a takarót. Szerettem volna, hogy világos és vidám színű legyen, hogy feldobja a fürdő hangulatát.Vászon anyagokat kerestem és vatelint, hogy egy kicsit pufi legyen.

Patchwork takaro kesztites
Takaró méretére kiszabott vatelin

 

 

 

 

 

 

Nem tudom, Ti észrevettétek-e hogyha patchwork-öztök, akkor a gyönyörűen kiszabott kockák, mire varrásra kerülnek különböző méreteket öltenek?

Patchwork háromszög
Háromszögek az összetoldás előtt
Patchwork háromszög
Háromszögek összevarrva, vasalás előtt

 

 

 

 

 

 

Hol 3mm, hol 5mm is lehet a torzulás. Szóval méricskéltem varrás előtt, varrás után. Sikerült túljárnom az anyag eszén, és vasaláskor már szép kis négyzetek voltak a félbevágott idomok is.

Patchwork háromszög vasalás
Összetoldott háromszögek vasalása
Patchwork négyszög
Megvasalt, toldott négyszögek

 

 

 

 

 

 

Igazából nem volt tervem, gondoltam, hú milyen profi vagyok, megy ez rajz nélkül is. A túrókat, muszáj volt megrajzolnom, hogy jól jöjjön ki a minta, mert állandóan egymás mellé akartak kerülni az egyforma négyzetek. Szóval rajzoltam egy gyors skiccet. Ez arra is jó volt, hogy tudtam, miből hány kockát, vagy háromszöget kell szabnom.

Patchwork takaro kesztites
Takaró középső része
Patchwork takaro kesztites
Takaró mintájának összeillesztése

 

 

 

Patchwork takaro kesztites
Takaró és a vatelin összedolgozása

 

 

Patchwork takaró varrása
Patchwork takaró vatelinhez varrása

 

Íme az elkészült és birtokba vett mosógép takaró! 

Patchwork takaro
Patchwork takaró

Nem voltam gyors. Kb négy óra alatt farigcsáltam össze, de megérte! Szeretem, megújult tőle a mosógép is, és a fürdőben is lett egy kis újdonság 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:

 Kapcsolódó témák:

 

Varrógép kell és ennyi?

Varrógép kell és ennyi?

– Szerintetek is könnyű varrni?

– Csak egy varrógép kell és kész?

– Tényleg ennyi? Kaptál valahonnan egy szabásmintát, van anyagod és nekiállsz a      varrógéppel varrni?

Senki    nem becsülje alá a szakmánkat!

Varrógép

Hát én azt mondom, őrült nagy tévhit az, hogy csak egy varrógép kell a varráshoz, kivéve, ha valaki szereti a „Mekk-Elek” megoldásokat!

Gyakran hallottam másoktól, hogy veszek egy varrógépet és majd megvarrom én magamnak. Aztán kiderül, hogy még egyenesen is nehéz varrni, nem még szabni, vagy szabásmintát csinálni! Varrógép kell és ennyi? bővebben…