Vékony anyag varrása

Vékony anyag varrás

  • Az apróbb alkatrészeket, amiket be kell majd ragasztani, nem szabom ki előre
  • Az illesztési pontokat nem becsípem, hanem másképp jelölöm
  • Beállítom a varrógépet vékony anyag varrásához

vékony anyag varrása

A tavasz beköszöntével a vastag textileket felváltják a vékony anyagok. Így van ez a hobbi varrónők varrnivalóival is.

Bevallom én nem nagyon szeretek vékony anyaggal dolgozni. Macerás, csak nyugodt állapotban érdemes nekiállni a szabásnak- varrásnak. Előre szenvedek attól, hogy a leterített anyag úgy mozog, és alakul, ahogy ő akar. Tehát, dupla türelemmel,és ha lehet, még élesebb ollóval állok neki a szabásnak, a vékony anyag varrásának.

Az egyik trükköm, 

hogy a műveleti sorrenden változtatok, az apróbb alkatrészeket, amiket be kell majd ragasztani, nem szabom ki előre. Hogy miért? Azért, mert egy kis praktikával megkönnyítem a folyamatot!

Ugye tudjuk, hogy milyen bajos a blúz gallérjával dolgozni például ha vékony anyagot, muszlint varrunk! Mire kiszabjuk, teljesen másmilyen alakot ölt. Ezt megelőzendő, én a szabás előtt beragasztom az anyagdarabot, amiből a gallért fogom kiszabni. Így rögzítem az anyagot, és a gallér szabásakor biztos hogy maradandó alakja lesz a gallérnak. Ugyanezt a megoldást lehet alkalmazni a kézelők, nyakszegők, ujja szegők alkalmazásakor! Ezt a műveletet táblában ragasztásnak hívják!

Másik trükköm,

hogy a csípéseket, amiket az egyeztetések miatt lennének, nem használom, hanem egy eltérő színű cérnával  jelölök. Egy kis apró fércelés az egész. Pillanatok alatt megvan a  jelölés, és hihetetlen segítség lesz, amikor egyeztetném például az oldalakat mondjuk a derék résznél. Még ha laza az anyag, akkor is biztos, hogy a jelöléseknek találkozni kell, ha törik, ha szakad, így biztos, ahogy aminek illeszkedni kell, az fog is!

Még egy tanács!

A vékony anyag varrásához nagyon fontos a varrógép beállítása! Ne hidd azt, hogy ugyanolyan talpnyomással, és varrótűvel dolgozhatsz, mint például a vászonnál, vagy szöveteknél! 

  • A talpnyomást vedd szorosabbra
  • A szálfeszességet is ellenőrizd le. Az öltéshurok ne legyen az anyag felszínén sem alul, sem felül!
  • Vékony géptűvel varrj! 65/9-es épp megfelelő lesz!

Egy kis segítség vékony anyag varrásához a megfelelő tű kiválasztásához

muszlinhoz varrótű

 

Ha tetszik az írás, nyomj egy lájkot, és oszd meg! Köszi, Emese

Kapcsolódó bejegyzések: